reteta si pozele de aici :
Grazie ( multumesc ) manu63
Retata a suferit cateva mici modificari
Ingrediente :
- 20 gr.drojdie ;
- 260 ml apa ;
- 500g, faina (250gr. faina integrala + 250 gr. faina alba ) ;
- 10gr. sare ;
- 1-2 linguri de ulei (10-20gr. de unt sau margarina) ;
Mod de preparare :
- se dizolva drojdia in apa calduta cu ½ ligt .de zahar si 3 linguri de faina se lasa sa se odihneasca 30 - 45 min.
- cernem restul de faina intrun castron , adaugam sarea , uleiul si turnam maiaua ,framantam ,pana cand se aluatul se desprinde de castron si maini ,acoperim si lasa la dospit 30 min.
- framantam din nou ,formam o bila si mai lasam sa stea 20 min.

- impartim bila in : ¾ pentru baza paini (cosului) , pe care o si ¼ pentru decoratiuni

- incepem cu baza , din bila mare ( cele ¾ ) intindem aluatul cu mana si ii dam forma ovala ;

si ¼ de aluat pentru decoratiuni o impartim in 4 parti ; ½ pentru maner , cealalta ½ in 4 parti ;
1. 2 buc. pentru tulpine
2. 1 buc. pentru fata danteleta a cosului
3. 1 buc. pentru flori si funze
I. – ½ pentru impletitura manerului ,

II. - iar cealalta ½ in 4 parti egale ,
- 2 le rulam ca si in poza de mai jos , sub forma de tulpina ( 40 cm.fiecare) cu capetele superioare mai groase ;

- luam baza si la mijlocul ei asezam prima tulpina pe aluat indoim si aducem si restul de tulpina in sus ), cu capul spre partea stanga iar a doua cu capul spre dreapta


- cu foarfeca crestam capul




- punem manerul cosului ;

- iar a treia o intindem intro foaie subtire ( fata ,,dantelata" a cosului ) , pe care executam un model pentru cos (impletitura) , cu cutitul fara sa taiem aluatul ;

- asezam foaia in partea inferioara , acoperind 10-12 cm din partea de jos a tulpinilor si imbinarea manerului ,aranjam cu grija aluatul la partea de jos a bazei ,sa se vada frumos ;

- din a patra bucatica intinsa taiem cu un pahar 3 cercuri cu diametrul de 5 cm ,le aranjam una peste alta putin suprapuse

- le rulam, fara sa apasam

- apasam la mijloc si taiem ;

- decupam frunzulitele ;



- aranjam decoratiunile pe cos ;



- presaram o lingurita de mac peste ;

- punem la copt in cuptorul preincazit , pentru 20-25 min.

Sarbatori fericite!!
SARBATORI FERICITE !!!
Grazie ( multumesc ) manu63
Retata a suferit cateva mici modificari
Ingrediente :
- 20 gr.drojdie ;
- 260 ml apa ;
- 500g, faina (250gr. faina integrala + 250 gr. faina alba ) ;
- 10gr. sare ;
- 1-2 linguri de ulei (10-20gr. de unt sau margarina) ;
Mod de preparare :
- se dizolva drojdia in apa calduta cu ½ ligt .de zahar si 3 linguri de faina se lasa sa se odihneasca 30 - 45 min.
- cernem restul de faina intrun castron , adaugam sarea , uleiul si turnam maiaua ,framantam ,pana cand se aluatul se desprinde de castron si maini ,acoperim si lasa la dospit 30 min.
- framantam din nou ,formam o bila si mai lasam sa stea 20 min.

- impartim bila in : ¾ pentru baza paini (cosului) , pe care o si ¼ pentru decoratiuni

- incepem cu baza , din bila mare ( cele ¾ ) intindem aluatul cu mana si ii dam forma ovala ;

si ¼ de aluat pentru decoratiuni o impartim in 4 parti ; ½ pentru maner , cealalta ½ in 4 parti ;
1. 2 buc. pentru tulpine
2. 1 buc. pentru fata danteleta a cosului
3. 1 buc. pentru flori si funze
I. – ½ pentru impletitura manerului ,

II. - iar cealalta ½ in 4 parti egale ,
- 2 le rulam ca si in poza de mai jos , sub forma de tulpina ( 40 cm.fiecare) cu capetele superioare mai groase ;

- luam baza si la mijlocul ei asezam prima tulpina pe aluat indoim si aducem si restul de tulpina in sus ), cu capul spre partea stanga iar a doua cu capul spre dreapta


- cu foarfeca crestam capul




- punem manerul cosului ;

- iar a treia o intindem intro foaie subtire ( fata ,,dantelata" a cosului ) , pe care executam un model pentru cos (impletitura) , cu cutitul fara sa taiem aluatul ;

- asezam foaia in partea inferioara , acoperind 10-12 cm din partea de jos a tulpinilor si imbinarea manerului ,aranjam cu grija aluatul la partea de jos a bazei ,sa se vada frumos ;

- din a patra bucatica intinsa taiem cu un pahar 3 cercuri cu diametrul de 5 cm ,le aranjam una peste alta putin suprapuse

- le rulam, fara sa apasam

- apasam la mijloc si taiem ;

- decupam frunzulitele ;



- aranjam decoratiunile pe cos ;



- presaram o lingurita de mac peste ;

- punem la copt in cuptorul preincazit , pentru 20-25 min.

Sarbatori fericite!!
SARBATORI FERICITE !!!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu