reteta si pozele de aici :

Grazie ( multumesc ) manu63

Retata a suferit cateva mici modificari


Ingrediente :

- 20 gr.drojdie ;
- 260 ml apa ;
- 500g, faina (250gr. faina integrala + 250 gr. faina alba ) ;
- 10gr. sare ;
- 1-2 linguri de ulei (10-20gr. de unt sau margarina) ;

Mod de preparare :

- se dizolva drojdia in apa calduta cu ½ ligt .de zahar si 3 linguri de faina se lasa sa se odihneasca 30 - 45 min.
- cernem restul de faina intrun castron , adaugam sarea , uleiul si turnam maiaua ,framantam ,pana cand se aluatul se desprinde de castron si maini ,acoperim si lasa la dospit 30 min.

- framantam din nou ,formam o bila si mai lasam sa stea 20 min.





- impartim bila in : ¾ pentru baza paini (cosului) , pe care o si ¼ pentru decoratiuni




- incepem cu baza , din bila mare ( cele ¾ ) intindem aluatul cu mana si ii dam forma ovala ;



si ¼ de aluat pentru decoratiuni o impartim in 4 parti ; ½ pentru maner , cealalta ½ in 4 parti ;

1. 2 buc. pentru tulpine
2. 1 buc. pentru fata danteleta a cosului
3. 1 buc. pentru flori si funze

I. – ½ pentru impletitura manerului ,




II. - iar cealalta ½ in 4 parti egale ,

- 2 le rulam ca si in poza de mai jos , sub forma de tulpina ( 40 cm.fiecare) cu capetele superioare mai groase ;





- luam baza si la mijlocul ei asezam prima tulpina pe aluat indoim si aducem si restul de tulpina in sus ), cu capul spre partea stanga iar a doua cu capul spre dreapta






- cu foarfeca crestam capul













- punem manerul cosului ;





- iar a treia o intindem intro foaie subtire ( fata ,,dantelata" a cosului ) , pe care executam un model pentru cos (impletitura) , cu cutitul fara sa taiem aluatul ;





- asezam foaia in partea inferioara , acoperind 10-12 cm din partea de jos a tulpinilor si imbinarea manerului ,aranjam cu grija aluatul la partea de jos a bazei ,sa se vada frumos ;





- din a patra bucatica intinsa taiem cu un pahar 3 cercuri cu diametrul de 5 cm ,le aranjam una peste alta putin suprapuse





- le rulam, fara sa apasam





- apasam la mijloc si taiem ;




- decupam frunzulitele ;








- aranjam decoratiunile pe cos ;






- presaram o lingurita de mac peste ;




- punem la copt in cuptorul preincazit , pentru 20-25 min.



Sarbatori fericite!!


SARBATORI FERICITE !!!