Azi am incercat o reteta nou de aluat , o aveam de mult in plan , dar stiti si voi cum sta treaba  cu planurile ...

Sa nu o mai lungesc .

Ingrediente :

Aluat:

- 500 ml lapte acru /chefir
- 700 gr.faina
- 1 ou
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare



 Se pune faina cernuta  intrun bol   , se adauga bicarbonatul, se amesteca putin cele doua , se face un gol si se adauga iaurtul , oul pe care l-am spart separat sa nu avem surprize si sarea . Amestecam bine , framantam , eu am adaugat si putin ulei , aluatul este relativ moale dar si elastic in acelasi timp. Formam o bila acoperim cu o folie de plastic si lasam sa stea sa se odihneasca pana cand preparam umplutura . In reteta spune 1/2 de ora .

Eu am vrut sa-l las sa stea  o ora , am pus si ceasul , insa a stat putin mai mult , nu are nimic cu cat sta mai mult cu atat este mai bun. Poate fi facut si inainte cu seara si tinut la frigider .




 Nota: in loc de lapte acru eu am folosit 250ml lapte si 250 ml iaurt de bivolita


Umplutura (am ales o alta umplutura decat cea propusa in reteta ) :

- 500 gr branza de vaci
- sare dupa gust
- marar
- cozi de ceapa verde tocate marunt
- 3 oua
 Am pus intrun bol branza , am zdrobito cu furculita si am adaugat srea,ouale si vedrdeata tocata , am amestecat bine si am dat deoparte .





putem folosi mai multe topping-uri

1. branza de vaci + sare + marar
2. ceapa verde + ou fiert
3. varza calita + piper negru prospat macinat +ou crud
4. piure de cartofi + ceapa verde

Am luat aluatul , reteta spune ca se imparte in cinci parti egale , eu am fost mai cu mot si l-am impartit in zece parti , am format bile pe care le-am dat prin faina .





Am luat una din bile am intinso cu mana  pe planseta infainata (  de marimea unei farfurioare ) , dupa care cu sucitorul/rola am mai intins marginile , am pus la mijloc din compozitia de branza (aprox. o lingura cu varf ) , branza se intinde putin pe foaie , prindem de margine si tragem spre centru , pe urma continuam procedeu (obtinem  6-7 raze ) ,apasam usor .

Din pacate de aici numai am poze fiindca eram cu faina pe maini si nu am mai apucat si sa pozesc si sa intind si sa coc.

Intoarcem placintuta cu imbinarea in jos si ii dam o forma cat mai rotunda .

Punem la prajit in tigaia incinsa bine si unsa cu ulei .

Se prajesc 3-4 min pe ambele parti , se intorc cu o spatula de lemn sau silicon .

Fiecare placinta se unge cu ulei sau unt topit .

Se servesc calde .


sursa