a fost publicat prima data in februarie dar l-am readus din nou in atentie fiind de sezon


Ingrediente :
Blat :

- 5 ouă ;
- 200 gr. unt ;
- 200 gr. zahăr ;
- 200 gr. făină ;
- 1 plic praf de copt ;

Fructe:

- 1kg. prune , spălate şi tăiate în sferturi ;
- 500gr. piersici curăţate şi tăiate felii uniforme (julien) ;
- 500gr. pere curăţate sau nu , tăiate rondele (scoatem căsuţa cu sâmburi) ;
- 400gr.gutui tăiate triunghiuri ;
- 500gr. struguri de masă (cu boabe mari ) negri sau roşii ;
- 2 plic. gelatina pentru tort ;
- 1 borcan mic(420gr.) marmeladă de caise ;
- 150-200gr nuci măcinate ;

Pentru sirop :

- 150 ml apă (sau suc de fructe) ;
- 150 gr. zahăr ;

- 2 plicuri gelatină

Mod de preparare :

- se freacă untul spumă cu zahărul, adaugăm gălbenuşurile pe rând , făina cernută , praful de copt şi la urmă albuşurile bine bătute , amestecăm cu grijă ;
- frămâtăm totul uşor şi repede , până obţinem un aluat omogen ;
- împărţim coca în două jumătăţi , din care întindem 2 foi , de mărimea tăvii ;
- aşezăm prima foaie în tava mare (pătrată ) de la aragaz , tapetată cu hârtie de copt ( lăsaţi hârtia mai mare pe laterale pentru a scoate mai uşor prăjitura din tavă ) , o înţepăm cu furculiţa din loc în loc , pudrăm foaia cu griş ;
- peste aşezăm prunele una lângă alta , fără să lăsăm spaţiu între ele ;
- punem a doua foaie , o înţepăm cu furculiţa , ungem cu marmeladă de caise amestecată cu nuci şi punem la copt în cuptorul preîncălzit , pentru 25-30min.
- dupa 15min putem acoperi prăjitura cu hârtie de copt să nu se ardă nucile prea tare ;

- lăsăm prăjitura să se răcească în tavă şi o scoatem cu hârtia , o punem pe o tava de servit şi tragem hârtia de sub cu grijă ;

- punem apa cu zahărul la fiert şi facem un sirop , în care băgăm gutuile , le lăsăm să fiarbă până se înmoaie de jumătate , le punem întro strecuratoare să se scugă de sirop şi să se răcească ;

- ornăm prăjitura cu piersici , pere , boabe de struguri şi gutui , îmbinând forme şi culori , după fantezia fiecăruia , nu vă zgârciţi şi puneţi toate fructele , trebuie să arate ca un corn al abundenţei ;

- preparăm gelatina respectând indicaţiile după plic , o turnăm peste prăjitură , începând din mijloc spre margini.


Facultativ - putem orna cu ( cornetul/şpritul ) aceasta nebunie , cu 350 ml frişcă bătută , iar în vârful moaţelor punem cireşe sau vişine .


Poftă bună !