Ingrediente:

- 1kg faina
- 40g drojdie proaspata
- 80g zahar

- 500ml lapte caldut
- 50g unt
- 2 oua

- 1lc sare
- 1 lamiie-coaja


- 3 galbenusuri
- 200g zahar pudra


Mod de preparare:


- amestecam laptele cu drojdia si zaharul si lasam sa stea 15 min
;
- cernem faina alba intru castron,adaugam ouale ,coaja de la lamaie,sarea ,untul moale si laptele ;
- framantam bine ,pana cand aluatul face bule,il pudram cu faina ,il acoperim cu un prosop
si il lasam la crescut pana cand isi dubleaza volumul ,(1 - 1 ,1/2 ora) ;
- impartim aluatul in 26 de bucati egale ;

- 20 de buc. le rulam , fiecare rulou trebuie sa aiba o lungime de 35cm ;
- le impletim sub forma de plasa ,cu care imbracam o forma adanca cu diametrul sus de 17cm , rezistenta la temperaturi inalte (yena sau inox)care inainte se unge bine cu grasime sau se imbraca in hartie de copt ;
- dupa ce plasa s-a impletit se ia ,se aseaza peste forma , se modeleaza frumos cu degetele ,marginile se apasa bine ,iar surplusul de aluat se taie ;

- luam 2 buc. de aluat le rulam cu o lungime de 40cm ,le impletem sub forma de sfoara si le invartim in jurul unui cerc sau castron cu diametrul de 9 cm uns cu grasime , care serveste la baza cosului ;
- cercul se face din folie de aluminiu , care se impacheteaza pina se formeaza in cerc destul de tare care sa tina aluatul ;
- capetele se taie daca este nevoie,se ung cu galbenus de ou si se apasa sa stea stranse ;

- acest cerc se aseaza peste baza cosului,dupa care se unge cu galbenus de ou.

- cosul se aseaza pe o tava unsa cu grasime sau captusita cu hartie de copt ,se unge cu ou in intregime si se da la cuptor pt. 45min,la o temp. de 220°C.
- dupa 15 min cosul se acopera cu hirtie de copt sa nu se arda prea tare deasupra ;

- restul componentelor se aseaza pe o tava unsa cu grasime sau capt. cu hirtie de copt se ung cu galbenus de ou ,dupa care se coc 25 min..
- din zaharul pudra peste care punem putina apa si amestecam, se face o pasta precum o glazura,cu care se lipesc impreuna componentele cosului ;
- manerul cosului se introduce cu sarma in cos ,totul se lasa peste noapte sa se lipeasca/usuce bine ;


Sarbatori fericite !