reteta este din ,,Secretele bucatariei"



Ingrediente :
Blat:

- 100 gr.ciocolata amaruie , pe care o topim;
- 120 gr.unt;
- 120 gr.zahar;
- 1 plic zahar vanilinat;
- 4 oua;
- 4 linguri lapte fiert si racit;
- 80 gr.faina;
- 80 gr.amidon;
- 80 gr.nuci macinate;
- 3 lingurite praf de copt;
- 8 liguri visinata, eu am folosit lichior de visine

Crema & ornat:

- 2 borcane visine din compot( 770 ml fiecare),eu am folosit 2 pungi congelate de visine (450gr. fiecare);
- 2 linguri amidon;
- 5 linguri zahar;
- 800 ml frisca ;
- 3 plicuri intaritor de frisca;
- 200 gr.ciocolata amaruie;

- se incinge cuptorul la 180 grade;
- se unge cu unt o forma cu diametrul de 26 cm;

- se scurg visinele din compot si se pastreaza 400 ml suc , se masoara 300 ml.

Mod de preparare:

Blatul ,se prepara cu o zi inainte;

- se bate untul cu zaharul tos si cel vanilinat,se inglobeaza pe rand ouale,apoi ciocolata topita si laptele ,la final se adauga faina amestecata cu amidonul,praful de copt si nucile macinate;
- aluatul se aseaza in forma unsa si se niveleaza,se coace la mijlocul cuptorului 30-40 min.
- se scoate si se lasa sa se racoreasca peste noapte;

- se taie blatul pe trei niveluri,cu ajutorul unui cutit ascutit si se aseaza fiecare blat pe cate un platou sau gratar de bucatarie;
- blatul inferior se insiropeaza cu 2 linguri visinat sa lichior de visine,celelalte cu cate 3 linguri de visinata/lichior de visine;

- in 6 linguri de suc se dizolva amidonul,restul pana la 300 ml se dau in fiert cu 2 liguri de zahar,se adauga amidonul dizolvat, se da in clocot si se inglobeaza 350gr.visine;

- se aseaza pe blat compozitia de visine ;
- se bat 500 ml frisca cu 2 plicuri intaritor de frisca si 2 linguri zahar;
- se acopera stratul de visine cu 1/2 din cantitatea de frisca;

- se aseaza deasupra al doilea blat, restul de frisca ,apoi restul de visine si in cele din urma al treilea blat,se pune tortul la frigider 1/2 de ora;

- se bat 300 ml frisca cu 1 plic intaritor de frisca si 1 lingura de zahar ,se acopera tortul cu aceasta compozitie si se fasoneaza(niveleaza);
- se topeste ciocolata si se toarna pe o placa ,in strat subtire ,se lasa sa se usuce si se rade cu spatula;
- tortul se decoreaza cu fulgi de ciocolata obtinuti ,rozete de frisca si visine.


Pofta buna!