sursa aici
mulţumesc Elena of Sweden


Ingrediente pentru o pâine :

- 25 gr. drojdie ;
- 250 ml lapte slab sau apă ;
- 1 lingţ. sare ;
- 1 / 2 ling. zahăr ;
- 1 ou ;
- 2 ling. ulei ;
- 7-8 dl (420-480 gr) făină ;


pentru uns:

- 1 ou ;
- seminţe susan sau mac ;

Mod de preparare :

- se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă /lapte ;
- se cerne făina întrun castron , se adaugă oul , uleiul ,sarea , zahărul , drojdia şi restul de apă/lapte călduţ ;
- se frământă aluatul până se dezlipeşte de castron ;
- se acoperă cu o folie de plastic şi se lasa la crescut 30 minute ;
- se pune aluatul pe planşeta pudrată cu făină şi se mai frământă puţin ;
- se împarte aluatul în două părţi : una egală cu 2/3 din aluat şi cealaltă 1/3 din aluat ;
- fiecare bucata de aluat se împarte în trei părţi şi se fac rulouri de aproximativ 30 cm fiecare ;


- se împletesc cele trei rulouri mai groase şi se pun în tava de chec tapetată cu hârtie de copt ;
- se împletesc şi celelalte rulouri mai subţiri şi se pun peste aluntul din tavă , se lasă să stea 20 min. , se ung cu ou şi se presară cu susan sau mac ;




- se pune la copt în cuptorul preîncălzit 35-40 min.;
- se scoate şi se pune la răcit pe un grătar ;




Poftă bună !